Startsida
Böcker
Notiser
Kulturkrock
Kontakt

 


Ansvarig utgivare:
Irina Makridova

Владелец сайта:
Ирина Макридова


Jag ansvarar inte för innehållet på externa sidor, länkade från denna webbplats.

Я не несу ответственности за содержание материалов, на которые могут быть ссылки с моего сайта.

Gustav V:s skål

Roman av Hans Björkegren.Rysk titel "Za korolja!" Inapress, 1995, St.Petersburg (övers.I.Makridova)

Vad hände på Gotland efter den ryska ockupationen? Jo, där bildades - efter fransk förebild - sin alldeles egen svensk "KGB" som bl a skulle "insända rapport om allmänna tänkesättet för eller emot Regering eller förvaltning samt misstänkta personer vistande icke bör undgå uppmärksamhet" (citat ur Cirkulär i december 1810)
Hans Björkegrens spännande och annorlunda historisk roman grundar sig på omfattande och tidskrävande arkivstudier. Gulnande dokumet och handlingar ger bakgrund till denna sällsynt levande skildring av ett ovanligt dramatisk och för de flesta okänt skede i Sveriges historia. Och vem tror ni bär skulden för överlämnandet till ryssar nycklar från staden Visby? Och vem kunde ana att en fyllerifest med fylleskål för fel kung kunde sluta med rättsprocess i högförräderi mot Konglig Majestät och påföljden: fästningsstraff.
Som översättare vill man gärna förenkla otynpliga för ryska ögon och öron svenska namn typ "Lars Petter Ihre", men det får man inte ty det är inga fiktiva personer som man kan kalla lite hur som helst det handlar om. Äkta vara och utmärkt material för en rolig dokusåpa.
Rysk upplaga är slutsåld